Η υπερταση ειναι μια σιωπηλη παθηση που μπορει να ειναι θανατηφορα

Tο ήμισυ των ατόμων με υπέρταση μπορεί να αγνοούν ότι το έχουν, καθώς δεν παρουσιάζουν σημεία ή συμπτώματα. Αυτός είναι ο λόγος που η υπέρταση θεωρείται μια σιωπηλή πάθηση και ένα παγκόσμιο ζήτημα δημόσιας υγείας. Ο μόνος τρόπος για να γνωρίζετε εάν ένα άτομο έχει υπέρταση είναι να ελέγξετε την αρτηριακή πίεση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τήρηση της αγωγής διαβάστε στο https://www.akolouthotinagogi.gr/ypertasi/

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ;

1.7

Εκατομμύρια

Σε όλο τον κόσμο, η υπέρταση αφορά περίπου 1,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος κίνδυνος θανάτου. Η υπέρταση είναι υπεύθυνη για 1 στους 8 (12,8%) θανάτους παγκοσμίως.

των ατόμων με υπέρταση δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν.

20 500

Θάνατοι/ημέρα

Στους άνδρες, ο επιπολασμός είναι περίπου 30%.

Ο επιπολασμός της υπέρτασης είναι περίπου 25% στις γυναίκες.

Σε ασθενείς ηλικίας άνω των 60 ετών, ο επιπολασμός αυξάνεται στο 50%.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ Η ΥΠΕΡΤΑΣΗ να επηρεασει τον οργανισμο;

Όταν ένας ασθενής έχει υπέρταση, η καρδιά του πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να εξασφαλίσει τη ροή του αίματος στο σώμα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η υψηλή πίεση μπορεί βαθμιαία να εξασθενήσει την καρδιά και να βλάψει τα τοιχώματα των αρτηριων, οδηγώντας σε αλλαγές στη ροή του αίματος. Όλες αυτές οι καταστάσεις προκαλούν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων (εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακές παθήσεις και καρδιακή ανεπάρκεια). Άλλα τμήματα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, των άκρων και των ματιών, μπορεί επίσης να υποστούν βλάβη.

Εγκεφαλικό:

εμφανίζεται όταν διακόπτεται η παροχή αίματος στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε γρήγορη απώλεια της εγκεφαλικής λειτουργίας

Καρδιακές παθήσεις:

Στεφανιαία νόσος: Λόγω των λιπαρών εναποθέσεων στις κύριες αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά σας, οι οποίες φράζουν

Καρδιακή προσβολή: όταν η παροχή αίματος στην καρδιά σας είναι αποκλεισμένη

Νεφρική ανεπάρκεια:

όταν τα νεφρά γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά στην αφαίρεση των τοξινών, υγρά και απόβλητα θα συσσωρευτούν

Απώλεια της όρασης:

όταν εμφανίζεται βλάβη στα μικρά αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς

Αθηροσκλήρωση:

όταν τα αγγεία στενεύουν, οδηγώντας σε πιθανές καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ "ΚΑΚΟΙ ΦΙΛΟΙ" ΤΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ;

Μερικές φορές άλλες παθήσεις μπορεί να επιδεινωθούν ή να επηρεάσουν μια πρωταρχική ασθένεια. Είναι αυτές που ονομάζουμε συνυπάρχουσες ασθένειες. Η υπέρταση έχει το δικό της σύνολο "κακών φίλων", οι κυριότεροι από τους οποίους είναι:

Υπερχοληστερολαιμία:

Όταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα LDL-χοληστερόλης στο αίμα, τα οποία σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης ή στεφανιαίας νόσου.

Διαβήτης:

Εμφανίζεται όταν τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται καλά στην ινσουλίνη, μια ορμόνη που ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα οδηγούν σε επιπλοκές όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, έλκη ποδιών και βλάβες στα μάτια.

Στεφανιαία νόσος:

Ένας περιορισμός της ροής του αίματος στην καρδιά οδηγεί σε έλλειψη οξυγόνου για τα κύτταρα του μυοκαρδίου. Ένα κοινό σύμπτωμα είναι ο θωρακικός πόνος, ο οποίος εμφανίζεται συχνά κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Χρόνια νεφρική νόσος:

Όταν σε διάστημα μηνών ή ετών, τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά, οδηγώντας σε επιπλοκές όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, αναιμία ή περικαρδίτιδα.

ΥΠΕΡΤΑΣΗ: ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Αν και η αναλογία των υπερτασικών ασθενών ποικίλλει σε διάφορα μέρη του κόσμου, επηρεάζεται κάθε παγκόσμια περιοχή. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τήρηση της αγωγής διαβάστε στο https://www.akolouthotinagogi.gr/ypertasi/