Yπερταση σημαινει αυξημενη αρτηριακη πιεση

Όταν η αρτηριακή πίεση είναι υψηλή, τα αιμοφόρα αγγεία και τα όργανα, όπως η καρδιά, οι νεφροί και ο εγκέφαλος, υποβάλλονται συνεχώς σε αυξημένη πίεση. Ως αποτέλεσμα, η υπέρταση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Η υπέρταση πρέπει να διαγνωστεί, ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί σωστά.

Τι ειναι η αρτηριακη πιεση

Η καρδιά είναι ένα πολύ σημαντικό όργανο που είναι υπεύθυνο για την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα. Χάρη στην καρδιά, το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά διανέμονται σε κάθε ιστό και όργανο στο σώμα σας. Προκειμένου να καταστεί δυνατή αυτή η κυκλοφορία, η καρδιά πρέπει να παράγει μια δύναμη για να αντλεί το αίμα στο σώμα σας. Η δύναμη που παράγει η καρδιά για να κάνει το αίμα να κυκλοφορεί μέσα στις αρτηρίες σας ονομάζεται ΠΙΕΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ.

Η αρτηριακή πίεση ενός ατόμου εκφράζεται συνήθως με δύο αριθμούς:

ΣΥΣΤΟΛΙΚΗ

Αρτηριακή πίεση (mm Hg)

Η μεγαλύτερη τιμή της αρτηριακής πίεσης, όταν το αίμα αντλείται από την καρδιά σε ολόκληρο το σώμα.

ΔΙΑΣΤΟΛΙΚΗ

Αρτηριακή πίεση (mm Hg)

Η μικρότερη τιμή της αρτηριακής πίεσης, όταν η καρδιά σου χαλαρώνει πριν συσπαστεί ξανά.

Η ιδανική πίεση του αίματος για έναν υγιή ενήλικα είναι <120/80 mm Hg.

Η αρτηριακή πίεση θα μπορούσε επίσης να διαβαστεί σε εκατοστά υδραργύρου: 12/8 cm Hg.

2018 ESC/ESH Guidelines for the Management of Arterial Hypertension

Πως να μετρησετε την αρτηριακη πιεση;

Τις περισσότερες φορές, είναι ο γιατρός σας ή μια νοσοκόμα που θα μετρήσει την αρτηριακή σας πίεση, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας συνήθους επίσκεψης. Για να το κάνουν, θα χρησιμοποιήσουν ένα σφυγμομανόμετρο. Πρόκειται για μια συσκευή μέτρησης πίεσης (μανόμετρο) που συνδέεται με μια φουσκωτή μανσέτα που τυλίγεται γύρω από τον βραχίονα σας. Ο γιατρός θα φουσκώνει τη μανσέτα και θα νιώσετε ότι το χέρι σας πιέζεται αρκετά. Ο αέρας στη μανσέτα αφήνεται στη συνέχεια αργά, και θα αισθανθείτε την πίεση της λαβής να μειώνεται. Η πίεση αίματος μπορεί στη συνέχεια να μετρηθεί με το μανόμετρο (σε χιλιοστά του υδραργύρου [mm Hg]).

Υπάρχουν δύο διαφορετικά σφυγμομανόμετρα:

ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟ

Ο γιατρός ή η νοσοκόμα φουσκώνει τη μανσέτα χρησιμοποιώντας μια αντλία χεριού και στη συνέχεια χρησιμοποιεί ένα στηθοσκόπιο για να ακούσει τον παλμό σας.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ

Η μανσέτα φουσκώνει και ξεφουσκώνει αυτόματα. Ο παλμός ανιχνεύεται από αισθητήρα μέσα στη συσκευή.

Για να έχετε ακριβή μέτρηση της αρτηριακής σας πίεσης, κατά τη λήψη μιας μέτρησης θα πρέπει να έχετε ξεκουραστεί για τουλάχιστον πέντε λεπτά προηγουμένως και να είστε καθισμένοι και σιωπηλοί, δηλαδή να μην μιλάτε.

Τι ειναι η υπερταση;

Η αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι υψηλή, κανονική ή χαμηλή, αλλά με την πάροδο του χρόνου και με την ηλικία, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται. Γιατί; Τα τοιχώματα των μεγάλων αρτηριών γίνονται πιο άκαμπτα και τα μικρά αιμοφόρα αγγεία γίνονται στενότερα. Λόγω αυτών των αλλαγών, η καρδιά πρέπει να παράγει μια μεγαλύτερη δύναμη για να διατηρήσει την κυκλοφορία του αίματος γύρω από το σώμα. Αυτό οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η υπέρταση ορίζεται ως η αρτηριακή πίεση που είναι σταθερά υψηλότερη από 140/90 mm Hg.

Τι σημαίνουν οι αριθμοί μου;

Χαμηλη

Συστολική < 120 και Διαστολική < 80

Φυσιολογικη

Συστολική 120-129 και/ή Διαστολική 80-84

"Είναι εντάξει, συνεχίστε!"
Υψηλη φυσιολογικη

Συστολικ 130-139 και/ή Διαστολική 85-89

"Η αρτηριακή σας πίεση πρέπει να ελέγχεται πιο συχνά και θα πρέπει να ακολουθείτε τις συμβουλές για τον τρόπο ζωής"

Ποιες ειναι οι αιτιες της υπερτασης;

Υπάρχουν δύο τύποι υπέρτασης: ιδιοπαθής (ή βασική υπέρταση) και δευτεροπαθής υπέρταση.

Η ιδιοπαθής υπέρταση περιγράφει την υψηλή αρτηριακή πίεση που δεν έχει καμία προφανή αιτία. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης υψηλής αρτηριακής πίεσης:

Καπνισμα
Παχυσαρκια
Ελλειψη σωματικης ασκησης
Υπερβολικη καταναλωση αλατιου
Υπερβολικη καταναλωση αλκοολ
Στρες
Γενετικοι
Ηλικια

Η δευτερογενής υπέρταση αφορά την υψηλή αρτηριακή πίεση που παράγεται από αναγνωρίσιμα αίτια (για παράδειγμα, μια ανώμαλη παραγωγή ορμονών από τα επινεφρίδια). Μόνο ένας μικρός αριθμός ασθενών πάσχουν από αυτό το είδος υπέρτασης. Μόλις εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί σωστά η αιτία, η αρτηριακή πίεση θα πρέπει να επανέλθει στο φυσιολογικό.